hdpe boru kaynak ustası

hdpe boru kaynak ustası

hdpe ne demektir?

hdpe (high density polythene) yüksek yoğunluklu polietilenin ingilizce kısaltmasıdır.

Polietilen PE100 içime suyu boruları

Hdpe Koruge borular olmak üzere iki ana kategroriye ayrılırlar.

PE100 borular basınca dayanıklı borular olup, koruge borular daha ziyade kanalizasyon ve cazibeli akan sıvılarda kullanılmaktadır.

Polietilen Boruların çeşitli birleştirme yöntemleri vardır.

Bunların en başında kaynak olarak düşündüğümüzde;

Polietilen Boru kaynak yöntemleri:

  1. Polietilen Borular için ALIN KAYNAK Yöntemi
  2. Polietilen Borular için ELEKTROFÜZYON (Elektrofizyon) KAYNAK Yöntemi en çok kullanılan ve tercih edilen kaynak yöntemleridir.

Çok kaba ve anlaşılır olması için

ALIN KAYNAK YÖNTEMİNDE; Borular kendi malzemesinin ısıtılarak ve basınç altında özel makinası ile birleştirilerek kaynatılması yöntemidir, ilk etapta kaynak makinasını aldığınızda dilediğiniz kadar boru ek parçayı (fittingsi) ısıtıp kaynatabilme imakanına sahip olabilirsiniz.

ELEKTROFÜZYON KAYNAK Yönteminde ise; her kaynak noktasında elektrofüzyon manşon veya elektrofüzyon özellikli ek parça fittings kullanmak gerekmektedir. Bu yöntemde belirtildiği gibi her kaynakta malzeme almak durumu söz konusu olduğundan yapılacak kaynak maliyetin artmasına neden olmaktadır. Fakat günümüz şartlarında kesinlikle ben bir tane alın kaynak makinası alırım, kiralarım veya birinden emanet alır ve tüm işimi ALIN KAYNAKLA yaparım diyen uygulamacılar malesef hesap edemedikleri bir noktaya geldiklerinde işin içinden çıkamayabilirler. boru hattı tamamen düz hattır olabilir, fakat öyle bir yere gelirsiniz ki elektrofüzyon kaynak yöntemi yani ef manşon kullanmakta kaçınılmaz olabilir. Bu nedenle işveren kişiler işi vereceği usta veya ekibin hem alın kaynak makinalarına hem de elektrofüzyon kaynak makinasına sahip olduğunu netleştirmesi işin zamanında ve tekniğine uygun yapılabilmesi için son derece önem arz etmektedir.

bir örnek vermemiz gerekirse bir içme suyu hattını kilometrelerce ilerden alın kaynak yöntemiyle kaynata kaynata gelip su deposu girişinde öyle bir noktaya gelirsiniz ki borunu içeri girmesi, beton altından dönmesi dirseklerin kaynağı vs alın kaynakla yapılamayacak duruma geldiğinde çözüm olarak elektrofüzyon (elektrofizyon) kaynak yöntemi ile kolaylıkla yapılıp bitirilebilinir.

GÖLET HDPE BORU HATLARI ALIN KAYNAK